Nieuwe vorm van aanbesteden

geplaatst in: Tips voor aanbestedingen | 0

Is RCC een nieuwe vorm van aanbesteden of oude wijn in nieuwe zakken, vraagt Theo van der Linden zich af in zijn lezenswaardige column op www.aanbestedingscafƩ.nl

Rapid circulair contracting

Na de – inmiddels uitgedoofde – Best Value Procurement-hype doemt nu de RCC op: Rapid Circulair Contracting. Wat overigens niks met circulair ondernemen te maken heeft, om u maar meteen uit die droom te helpen, zegt Theo. RCC besteedt geen eindoplossing aan, maar een samenwerkingscontract. Geen Programma van Eisen, maar een Programma van Ambitie. Met een exitstrategie.

Partnerschap

Het idee van RCC gaat dus om een samenwerkingscontract en met name om gelijkwaardig partnerschap. Maar is dat wel realistisch tussen opdrachtgever en opdrachtnemer? En al helemaal in een aanbestedingsprocedure.

Theo draait er niet omheen. Hij vindt het oude wijn in nieuwe zakken: “In de jaren ’80 noemden we dat een functioneel bestek.”(…) Maar of het ook beter werkt dan wat nu gebruikelijk is?
“Laten ik het nu eens klip en klaar benoemen. Iedere ondernemer wil zo veel mogelijk winst maken. Dat is de essentie van ondernemerschap. Een gelijkwaardig partnerschap tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bestaat niet. Bij elke beslissing zal de ondernemer nadenken over de financiĆ«le consequenties.”

Lees het hele artikel hier