Wat is EMVI?

geplaatst in: Tips voor aanbestedingen | 0

Wat is EMVI?

Iemand uit het bedrijfsleven vroeg me laatst wat in godsnaam EMVI is. En, hoe je die kunt berekenen. Nu ben ik bepaald geen calculator, maar het is ook veel meer dan calculeren.

EMVI is een van de vele afkortingen die de wereld van aanbestedingen en tenders rijk is. En wel een van de belangrijkste. Economisch Meest Voordelige Inschrijving betekent het en dat is waar de uitschrijvers van tenders – meestal – naar op zoek zijn. Met deze term willen zij ‘the best value for money’ zien te krijgen. De beste kwaliteit voor de beste prijs.

Dat hoeft niet altijd de goedkoopste te zijn. Integendeel.

Maar hoe vlieg je de aanbesteding dan binnen?

In het Programma van Eisen en het bestek staat wat  ze zoeken. Daar zijn vaak meteen al een paar punten te vinden waar de inschrijver – concreet en realistisch-  een oplossing voor moet bedenken. Liefst méér dan het hoogstnoodzakelijke.

Meedenken, partner zijn, niet voor de makkelijkste weg kiezen. Net dat stapje extra zetten. Ook doordenken: laten zien dat met jouw aanpak of product de onderhoudskosten in de komende jaren dalen, bijvoorbeeld.

Duidelijk zijn. Transparant. Geen wollig taalgebruik – dat irriteert onbewust omdat het vaag is. Geen ambtelijke uitdrukkingen en ingewikkelde terminologie gebruiken waarmee je nog onder verantwoordelijkheden uit zou kunnen komen. Wél: je inleven in het primaire bedrijfsproces van de opdrachtgever. Laat zien dat je begrijpt wat er gebeurt en hoe je daarbij proactief aansluit. Hun zorgen uit handen neemt door niet te wachten op meldingen, maar zelf signaleren waar dingen mis dreigen te gaan.

Daarmee scoor je punten op Kwaliteit en hoe meer punten je daar hebt, hoe hoger je met de prijs kunt gaan.  Dan heb je de EMVI te pakken.