Wel of niet meedoen aan tender?

geplaatst in: Tips voor aanbestedingen | 0

Dat is een hele goede vraag. Soms is het beter om te besluiten om een aanvraag voorbij te laten gaan, hoe graag u die opdracht ook zou willen.

Sommige ameedoen aanbestedinganbestedingen rammelen namelijk van alle kanten. Ik noem een paar voorbeelden uit de aanbestedingsstukken die ik voorbij heb zien komen:

  • het is niet duidelijk wat ze willen. Je kunt er alle kanten mee op. En zij dus ook in de beoordeling. Dat is niet fijn. Moet je daar alle tijd, energie en geld in steken? Dan moet je het graag willen en goed uitzoeken of je de opdracht helder kunt krijgen.
  • de calculatiebladen zijn onduidelijk of onvolledig. Of kloppen gewoon niet. En gelukkig zijn er altijd kiene calculatoren die deze fouten eruit halen en er vragen over stellen. In de Nota van Inlichtingen zie je dan wat je allemaal opnieuw moet uploaden en invullen. Soms is op tijd beginnen dus nadelig. Kijk altijd – ik herhaal: altijd – naar de Nota’s van Inlichtingen. Die zijn vaak heel interessant.
  • We doen het allemaal: copy + paste. Je hoeft tenslotte niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Het betere knip- en plakwerk mag echter nooit opvallen. En dat doet het in aanbestedingsstukken soms toch wel. Onbedoeld. Want dan zie je eisen voor een medische opdrachtgever in de stukken voor een school staan. Of andersom. Da’s wel geinig, maar niet handig.

Kortom: bezint eer gij begint. En je kunt er altijd even met me over sparren. Doe ik even wat Eerste Hulp Bij Aanbesteden.